Alikulkutunneli Kaarinantielle

Alikulkutunnelihanke

Omakotiyhdistys ja alueen asukkaat ovat jo pitkään yrittäneet puhua Kaarinantien pohjoispäähän alikulkutunnelia, joka palvelisi etupäässä Silvolanlaakson nykyisiä ja tulevia lapsiperheitä. Vaarallinen suojatie, josta tässä kirjoituksessa on kyse, on merkitty punaisella ja sinisellä on merkitty viimeisimmän alikulkutunnelin suunniteltu paikka (klikkaamalla kuvan saa suuremmaksi). Suunnitelmista huolimatta rakentamista ei ole vielä aloitettu.

Risteys lapsen silmin

Lapset vaarantavat henkensä juostessaan aamuruuhkan aikaan tien yli risteyksessä, jossa autoilijan on vaikea havaita nopeasti liikkuvaa jalankulkijaa. Etenkin jos jalankulkijalta puuttuu heijastin. En halua syyllistää ketään, mutta osalle autoilijoista Auranlaakson koulutien risteys näyttää tulevan yllätyksenä.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tässä pysähdyin kameran kanssa ikuistamaan risteysnäkymän Kaarinan suuntaan lapsen korkeudelta. Näettekö auton katon nousevan tien notkelmasta? Osaatteko arvioida kuinka pian auto on risteyksessä mikäli se ajaa oikeasti nopeusrajoituksen mukaan?

Kuva toiselta puolen suojatietä, näkymä edelleen Kaarinaan päin.

 

Risteys autoilijan kannalta

Kaarinan suunnasta lähestyvälle autoilijalle on tien molemmin puolin tarjolla näkymäeste. Vasemmalla on meluvalli ja oikealla puita ja pensaita. Kuva on otettu tien reunasta, mutta siirtymällä vain muutaman metrin verran vasemmalle, kyse on autoilijan näkymästä. Jos lapsi juoksisi suojatielle jommasta kummasta suunnasta, saisitteko auton pysähtymään tyypillisestä ajonopeudesta?

 


Risteys näyttää meluvallin päältä kuvattuna tältä. Autoilijat (jotka tulevat kuvassa vasemmalta) eivät tunnu useinkaan pysähtyvän, vaan ajavat ohi, jos auto on pysähtynyt ryhmittymään kääntyäkseen vasemmalle. Kääntyvälle kaistalle mahtuu ryhmittymään helposti 2 autoa niin, että etumainen on suojatien jälkeen ja takimmainen on pysähtynyt antamaan tietä jalankulkijalle. Mahtaa pysähtyjää hirvittää kun useampi auto suhahtaa oikealta ohi ennen kuin ensimmäinen ymmärtää pysähtyä. Vaarallinen tilanne muodostuu, jos taaempi auto on niin korkea, ettei suojatietä lähestyvät autoilijat näe keskikorokkeella seisojaa, eikä keskikorokkeella seisova tulevia autoja.

Ongelma on edelleen akuutti ja tähän asti on selvitty hyvällä tuurilla. Loppukaneettina toivonkin, että Kaarinan tuleva valtuusto ottaa tämän ongelman vakavasti ja että asia hoidetaan kuntoon puolueiden välisellä yhteistyöllä.

Atte Pulli

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *